Hur ska man göra för att veta vad man egentligen har råd med?

 
Hur gör man en budget om man inte vet hur mycket man tjänar varje månad?
Vi kan inte ändra det faktum att du inte vet exakt när eller hur mycket pengar du kommer att ta in denna månad, men vi kan lära dig att vara i total kontroll över de pengar du har just nu, och stress lite mindre om det. Denna åtta delar serien kommer att lära dig exakt hur man budget framgångsrikt och göra dina pengar sträcka, oförutsägbarinkomst och allt.

Alla behöver en budget, men om du tittar på en minskad (eller drastiskt minskad) inkomst, behöver du en mest.

En budget hjälper dig att ta hand om dina viktigaste behov, oavsett vad som kommer i denna månad eller nästa månad.

Idag, i den andra delen av vår åtta delar serie om budgetering när du inte vet när du ska få betalt igen, vi kommer att prata om hur man prioriterar de pengar du har, även om din nästa avlöningsdag inte ser ut som det brukade.

Obs: Om du är berättigad till arbetslöshet, se till att ansöka om dessa förmåner. De rullar ut ett skyddsnät och ger regelbundna pengar som kommer in. Med passagen av CARES lagen, arbetslöshetsunderstöd fick en anmärkningsvärd uppsving som direkt kommer att gynna ditt bankkonto. Läs mer om förmåner...
"Har jag råd med det här?"

När det kommer till saken, en punkt av din stress sannolikt kretsar kring en fråga som alla frågar sig: Har jag råd med detta? Det är svaret på denna fråga som känns så svårfångade.

När du tar in pengar, är det frestande att känna: "Självklart! Jag tar två!"

Men när du inte är det, är du stressad. Du känner dig fast och förlamad av rädsla. På tal om rädsla, dina räkningar! Det känns som om du bara gissar (du faktiskt bara gissa!) och gissa faktiskt kostar pengar.

Här är den stora idén: Du behöver inte ha regelbunden inkomst för dig att vara i total kontroll över din ekonomi. Fångade du den där? Du kan ha lika mycket kontroll över dina pengar med oförutsägbar inkomst än du kan vara med förutsägbar inkomst. Har du sprängts än? Låt oss fortsätta.

Det första steget mot att svara på frågan om vad du har råd faktiskt börjar med en annan fråga: Vad behöver dessa pengar göra innan jag får betalt igen?
Vad behöver dessa pengar göra innan jag får betalt igen?

Bli bekväm med denna fråga. Det är din nya bästa vän. Chansen är din första svar kommer att vara mycket praktiskt: Du måste betala din hyra och du måste äta. Du måste hålla lamporna tända och betala din telefonräkning. Och internet. Du behöver internet.

Ta hand om dessa kostnader är inte den roliga eller sexig del av budgetering, men dessa kostnader måste få spikas ner först, och chansen är att de kommer ganska snart. Det är därför de är omedelbara skyldigheter, och det finns två skäl till varför du måste skydda medlen för att täcka dessa omedelbara skyldigheter just nu.

Först kan du inte gå hungrig, och du kan inte ha lamporna släckta. Dessa är nödvändiga.

Det andra skälet är djupare och viktigare i det långa loppet. Att oroa sig för dessa omedelbara skyldigheter tar alldeles för mycket utrymme. Du kanske inte inser hur stressad du är om pengar, eftersom det är allt du någonsin känt. Men om du inte vet med säkerhet att nästa månads hyra är täckt, det är förmodligen väger tungt på nerverna.
Underskatta inte drag av pengar Stress

Varje liten bit av stress om din elräkning är lite mindre utrymme att försöka hitta guldkant: den här gången med din familj har sina söta stunder, den påtvingade långsam är förmodligen en bra förändring från din tidigare all-out-sprint takt i livet.

Och det är det som gör budgetering så avgörande för alla med en oförutsägbar (eller för närvarande obefintlig) ström av inkomst. Ja, alla behöver budget, men med förlust av arbetstillfällen eller inkomstminskning, ekonomisk stress moln ditt tänkande och påverkar ditt beslutsfattande i större utsträckning. Det kommer i din väg som en fem meter häck i stället för en farthinder i trottoaren.
Ge varje dollar ett jobb

Det finns en enkel vana som kan minska denna ångest: Ge varje dollar ett jobb.

Titta på ditt banksaldo nu. Tänk inte på de pengar du förväntar dig, precis vad du har just nu. Fråga dig själv: "Vad behöver de här pengarna göra innan jag får betalt igen?"

Hur många dollar behöver betala elräkningen? Skriv ner det. Hur många behöver jobbet att lagra ditt kylskåp? Skriv ner det. Du kan plötsligt inse att högen av pengar är mindre eller större än du trodde det. Men genom att svara på denna enkla fråga, genom att begå den till papper (bokstavligen eller digitalt), har du börjat ta kontroll. Du är redan mer beredd att svara på den ständigt närvarande frågan, "Har jag råd med detta?"

Kartläggning av en plan längre in i framtiden (till nästa vecka, till nästa månad) kommer att öka din känsla av kontroll. Ju mer kontroll, desto mindre stress. Kontroll är målet.